70 aastat vana kiri Siberist jõudis Rakveresse leinapäeval

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Nikerdas edasi: Ivar Kotiesen pärast Siberist naasmist oma külgkorviga mootorratta taustal.
Nikerdas edasi: Ivar Kotiesen pärast Siberist naasmist oma külgkorviga mootorratta taustal. Foto: Erakogu.

Rakvere Karmeli koguduse pastori Gunnar Kotiesenini jõudis kiri, mis postitatud Siberis enam kui 70 aastat tagasi. Saatja oli sinna küüditatud vanaisa Ivar. Saatuse tahtel saabus kiri täpselt 14. juunil ehk leinapäeval.

​Saabunud kiri oli posti pandud 14. mail 1952. aastal ja selle adressaat saatja abikaasa onupoeg Rein. Sama sisuga kirju saatis Ivar Kotiesen paaripäevaste vahedega Eesti poole teele mitu – lootuses, et mõni ka kohale jõuab. Ühe sai Gunnar Kotiesen kätte juba mõni aasta tagasi, kõnealune kiri oli aastakümneid “peidus” Paides, Reinu abikaasa käes.

Kuna Gunnar Kotiesenil on oma isapoolsest perest väga vähe teada ja üksikud isiklikud kontaktid, on iga infokilluke talle suure tähendusega. “Viimase kirja saabumise kuupäev andis aga kogu loole hoopis erilisema mõõte,” sõnas ta. “14. juuni on päev, mil iga eestlane mõtleb ühel või teisel moel möödunud traagikale. Just sel päeval vanaisa kirja lugedes puudutas mind eriti sügavalt jõuetuks tegeva reaalsuse lootusetus ja kõige selle keskel ometigi justkui olematu lootuskiire edasiviiv jõud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles