Võidupühal ja jaanipäeval lehvivad Eesti lipud

Merly Raudla
Copy
Lipud heisatakse 23. juuni päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell 22, kuna jaaniööks jääb lipp lehvima.
Lipud heisatakse 23. juuni päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell 22, kuna jaaniööks jääb lipp lehvima. Foto: Marianne Loorents

Neljapäevast reedeni lehvivad Eestis tähtpäevade puhul sinimustvalged lipud. Eesti lipp heisatakse kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele. Lipud heisatakse 23. juuni päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell 22, kuna jaaniööks jääb lipp lehvima.

23. juunil 1919 saavutas Eesti vägi kindla võidu Saksa Landesveeri ja Rauddiviisi üle Võnnus. Alates 1934. aastast tähistatakse 23. juunit võidupühana ja sellega märgitakse eestlaste kõiki võitluseid ja võite. Lahingu 103. aastapäeval tähendab võidupüha meile ennekõike teadmist, et oskusliku ja järjepideva tegutsemisega suudame saavutada kõike, sealhulgas alistada ülekaaluka vastase.

Kaitseliit tähistab 23. juunil võidupüha Kuressaares, kus pidupäev algab juba kell seitse hommikul riigilipu heiskamisega piiskopilinnuse torni. Vabariigi President annab paraadil kodutütardele üle võidutule, mille nad viivad edasi oma kodumaakondadesse. Paraadist teeb otseülekande Eesti Televisioon.

Jaanipäev on iidne suvepüha, rahvakalendris aasta tähtsaim püha. Jaanipäevaks saavutavad valged suveööd maksimumi ning kevadised tööd ja tegemised lõpevad. Kombekohaselt kogunetakse 23. juuni õhtul ehk jaaniõhtul ühiselt lõkke äärde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles