Kuumalainet aitab nautida õige veetarbimine

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Päikese käes magamajäämine võib lõppeda kuumarabandusega.
Päikese käes magamajäämine võib lõppeda kuumarabandusega. Foto: Mailiis Ollino

Erakordse kuumaga hakkama saamiseks vajab inimkeha rohkem vedelikku. Et sealjuures peale päevitamise ka ennast liigutada jõuaks, ei tasu juua korraga palju. Kanda tuleks ka sobivat peakatet ning õhku läbilaskvat riietust.

Hoolimata erinevatest reklaamikampaaniatest on parimaks janukustutajaks ikkagi tavaline vesi, mida soovitatakse kuumal ajal tarbida tunnis umbes üks klaas. Seda siis lihtsamate päevatoimetuste juures, füüsilise pingutuse puhul tuleks mõelda ka sellele, et keha saaks tagasi higistades kaotatud soolad. Sellisel juhul võib soola lisada isegi otse joogiveele. Näiteks Kaitseväe Scoutspataljoni võitlejatele antakse raskete rännakute vahel veetopse, kuhu on sisse segatud ka veidi soola. 

Õige veetarbimise juures on väga oluline ka see, et ei jooks korraga liiga palju vett. Pärast eneseületust nõudvat pingutust tunneme kõik, et tahaks vett lihtsalt kurgust alla kulistada, kuid tark on juua iga natukese aja tagant väiksemate lonksude kaupa. Kui füüsiline pingutus jätkub, näiteks kui poksija läheb pärast pausiminutit uuesti ringi ning ta on vahepeal ära kaaninud pool liitrit vett, siis ei jõua keha seda nii kiiresti omastada ja kõhtu tekib raskustunne, mis takistab järgmist pingutust ette võtmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles