Tartus kõlavad ooperisümbioos ning “Ööbik ja üliõpilane”

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Lühiooper “Ööbik ja üliõpilane” ning galakontsert, mis mullu toimusid Vanemuise kontserdimajas, leiavad tänavu aset Raekoja platsil.
Lühiooper “Ööbik ja üliõpilane” ning galakontsert, mis mullu toimusid Vanemuise kontserdimajas, leiavad tänavu aset Raekoja platsil. Foto: Ragnar Peets

Tartu linna päeval, 29. juunil, kui on Tartu linna kaitsepühakute Peetruse ja Pauluse päev ehk peeterpaulipäev, saab kuulata kontserte ja juua hommikukohvi koos linnapeaga ning toimub kuues ooperisümbioos ja kõlab uhke galakontsert.

Tartu linna päev 29. juunil on peakorraldaja Reigo Tamme sõnul tulvil põnevaid ettevõtmisi ja ilusat muusikat ning tegemisi jagub nii suurtele kui ka väikestele. “Lastele toimuvad ekskursioonid Vanemuise teatri suures majas ja töötoad. Lastealal toimub ka puhkpillikontsert,” nimetas ta väiksematele mõeldud ettevõtmisi.

Keskpäeval on Vanemuise kontserdimajas 80-liikmelise noorte keelpilliorkestri kontsert koos Piret Krummiga. Baltimaade õpilaste keelpilliorkestris on mängijaid Lätist, Leedust ja Eestist. Tamme sõnul võib päeva jooksul leida linnaruumist esinemisi, kontserte ning muid tegevusi. “Linna peal esinevad näiteks keelpillikvartett Ooper-Kvartett, Cätlin ja Marko Mägi ning Tartu I muusikakooli säravad õpilased,” lausus Tamm.

Linna päeva traditsioonilistes ooperisümbioosides astuvad lavale kooslused, keda tavaliselt koos esinemas ei näe. Athena keskuses tulevad publiku ette Valter Soosalu ja Heldur Harry Põlda, Elleri kooli Tubina saalis Stig Rästa, Hanna-Liina Võsa ja Johan Randvere ning Vanemuise kontserdimajas Genka, Marko Matvere, Andrus Rannaääre ja Joosep Kõrvits. “Need kolm kooslust annavad oma kavaga kaks kontserti,” ütles Tamm.

Korraldaja hinnangul on päeva kirss õhtune galakontsert Tartu Raekoja platsil, kus astuvad Pärnu Linnaorkestriga koos lavale Elina Netšajeva, Kai Rüütel, Reigo Tamm ja Raiko Raalik ning dirigeerib Kaspar Mänd. Galakontserdil tuleb uuesti esitusele Tiit Kikase ja Jaagup Kreemi ooper “Ööbik ja üliõpilane”.

“Kuna teos sai niivõrd ilus ja huvi selle vastu pole aastaga raugenud, otsustasime ooperi esitada sellel aastal galakontserdi teises osas uuesti. Gala esimeses osas kuuleme tuntud ooperimuusikat,” selgitas Reigo Tamm. Tartu linna päeva ajakava leiab Tartu linna kodulehelt. Kontserdid on külastajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles