Mobiil-ID aktiveerimine muutub lihtsamaks

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Marko Saarm

Alates 2. juulist ei pea mobiil-ID-d aktiveerima politsei- ja piirivalveameti (PPA) kodulehel, sellega kaob ka riigilõivu maksmise kohustus. Lisaks saab igaüks kasutada korraga mitut mobiil-ID-d ning taotleda saavad seda ka lapsed alates seitsmendast eluaastast.

Laupäevast väljastavad kõik Eesti mobiilsideoperaatorid – Telia, Elisa ja Tele2 – uut mobiil-ID-d. Kõik siiani väljastatud mobiil-ID-d on jõus kehtivusaja lõpuni ehk maksimaalselt viis aastat ning neid saab endisel viisil kasutada. Mobiil-ID on ka edaspidi riikliku garantiiga isikutunnistus.

Kõik, kes on praeguseks mobiil-ID taotlenud, kuid siiani mitte aktiveerinud, peaksid selle enne juulit PPA kodulehel aktiveerima.

"Nende inimeste jaoks, kes juba kasutavad mobiil-ID-d, jätkub kõik sama moodi kuni nende mobiil-ID kasutusaja lõpuni. Kes pole aga veel mobiil-ID-d taotlenud, neil on soovitav seda kindlasti teha – alates laupäevast on see protsess veel lihtsam ja kiirem," ütles dokumentide sertifikaate väljastava SK ID Solutionsi juhatuse liige Liisa Lukin.

Lapsele mobiil-ID taotlemisel peab nii lapsel kui ka tema seaduslikul eestkostjal olema Eesti isikukood ja eestkostja peab mobiil-ID taotluse allkirjastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles