Juhtkiri: meeste tants

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Täna algavad Rakveres neljanda meeste tantsupeo proovid. Tantsuhuvilisi liigub nädala lõpuks Rakveresse palju, nende tarvis on nihutatud praamiaegu ja muudetakse liikluskorraldust. Mis me sellest järeldame? Eesti mees on tantsulõvi.

Tõsi, sellel viimasel lausel on rahva armastatud ansambli Meie Mees esituses veidi teine mekk. Peegeldab see pigem end vägijoogist lõviks joonud mehepoegade kehaväänutusi mõnel külapeol või suvesimmanil, suuremat kunsti ja kultuursust sealt tagant otsida ei maksa.

Eesti mees aga armastab tantsu, erisugust. Miks? Võibolla annab meeste tantsupeol osalemine võimaluse pöörduda tagasi juurte juurde ja siduda need sõlme tänase päevaga: iidsed jahiõnnetantsud lõkke ümber, karupeied ja koopainimese rituaalid. Tantsu kaudu avaldub mehelik tantsuvägi rahvatantsust hiphopi ja breiktantsuni. Meeste ürgne eneseväljendus nüüdisaegses kuues. Eneseteostus ja proovilepanek. See jõud ja vägi tõmbab. Olgu teadlikult või alateadlikult. Kui me ei lase valehäbil seda tõmmet varjutada, sest eks ole neidki, kes meeste ühistantsimise üle nalja heidavad ja sellele täiesti alusetult seksuaalset alatooni külge määrivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles