Kogutakse mälestusi noorte laulu- ja tantsupidudest

Copy
2019. aastal peetud XII noorte laulu- ja tantsupeo üks tantsuetendusi Kalevi staadionil.
2019. aastal peetud XII noorte laulu- ja tantsupeo üks tantsuetendusi Kalevi staadionil. Foto: Sander Ilvest

Eesti rahva muuseum ja Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus ootavad kirjalikke meenutusi ning fotosid noorte laulu- ja tantsupidudel osalenutelt.

Mälestusi oodatakse kuni 27. novembrini ning kogunenud materjalist annavad eesti rahva muuseum ja Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus 2023. aastal peetava 13. noortepeo ajaks välja kogumiku "Noorte laulu- ja tantsupidu 60 – minu lugu".

Huvi pakuvad eri aegadest pärit lood olmest, näiteks ööbimiskohtadest, toitlustusest, aga samuti rongkäigust, peomeeleolust, esinemisriietest, ilmaoludest ja nii edasi. Saata võib nii meenutusi, fotosid kui ka videoid.

Esimene koolinoorte laulu- ja tantsupidu, mis oli toona paraku pühendatud pioneeriorganisatsiooni ümmargusele tähtpäevale, algas 30. juuni õhtul kell 19 Tallinnas Kalevi staadionil lõkkeõhtu-tantsupeoga ning jätkus 1. juulil laulupeoga.

Idee korraldada üldpidude kõrval noorte laulu- ja tantsupidu tekkis Ellerheina tütarlastekoori dirigendil ja muusikapedagoogil Heino Kaljustel ning rahvatantsujuhil ja tantsupedagoogil Alfred Raadikul. Üheks põhjuseks oli kindlasti koolinoorte kooride ja tantsurühmade rohkus üldpidudel. Noortepidu andis võimaluse peost osa saada ka mudilaskooridel, kes üldlaulupeole pääsesid esimest korda alles 1994. aastal.

Esimesest noorte laulupeost võttis osa 11 000 noort, tantsupeost 4000 tantsijat.

Järgmisel suvel toimuva 13. noorte laulupeo "Püha on maa" kunstiline juht Pärt Uusberg ütles, et ta on oma nahal kogenud, kuivõrd sügavalt võib üks laste- ja noortekoor mõjutada noore inimese tulevast elu, kasvatades järk-järgult hinge armastust (koori)muusika ning elu ja inimeste vastu. Seetõttu on tal hea meel, et ta on just noorte laulupidu eest vedamas.

"Kui mõtlen end tagasi koolinooreks, on mul väga hea meel, et laulupeod toimusid iga kahe-kolme aasta tagant. Eks ju noortepeo mõte olegi juurutada lastes ja noortes armastust laulupeo kui fenomeni vastu ja ses mõttes tundub taoline tihedus põhjendatud olevat. Tajub ju ühtlasi laps aega teistmoodi kui täiskasvanu – lapse jaoks võib kaks aastat olla tunnetuslikult sama pikk intervall kui täiskasvanule viis," rääkis Uusberg.

13. noorte tantsupeo etenduse "Sillad" pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman ütles, et noorte laulu- ja tantsupeod on aja jooksul leidnud oma kindla koha laulu- ja tantsupidude järjepidevuse hoidjatena, kõnetades noori ja kutsudes neid eesti rahvatantsu ning oluliste väärtuste juurde.

13. noorte laulu- ja tantsupidu "Püha on maa" toimub aasta pärast 30. juunist kuni 2. juulini Tallinnas. Laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles