Mats Traat maamehena ja Virumaa mehena

, Tallinna inglise kolledži eesti keele ja kirjanduse õpetaja
Copy
Traadi loomingu läbiv teema on maa- ja külaelu.
Traadi loomingu läbiv teema on maa- ja külaelu. Foto: Albert Truuväärt

Palav-lokkava õilmekuu 27. päeval lahkus eesti kirjanduse suurmees Mats Traat. Kirjanik, kes kuulub ühte ritta meie kirjanduskaanoni suurkujude Anton Hansen Tammsaare ja Jaan Krossiga.

Mats Traadi looming on mitmekesine, sisaldab nii draamat, luulet kui ka proosat, ja võiks ju mõelda, kuidas on ta pälvinud oma tartukeelsete teostega tähelepanu Lääne-Virumaal. Kuid Traadi kirjanduslikku lugu avades tuleb ilmsiks, et Mats Traat on Lääne-Virumaal seotud õige mitme paigaga: Pajusti tammikus on talle kui neljakordsele Vilde kirjandusauhinna laureaadile pühendatud tamm, Vaekülas õppis ta aga omaaegses põllumajanduse mehhaniseerimise tehnikumis ja Vaeküla kajastub Traadi loomingus ka kirjandusliku paigana.

Just Vaeküla on koht, mis Traadi loomingust nii otseselt kui ka kaudselt läbi kumab: luuletus “Õppesõit” algab viitega Vaekülale – “Pöörasime maanteelt Vaeküla õuele ...” – ja luuletus “Kolin” viitab oma reaga “Nooruk olin, kui tuli traktoristikolin ...” tehnik-traktoristi elukutsele, mille omandamisele aitas kahtlemata kaasa omaaegne Vaeküla tehnikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles