Legendaarne Mura tuleb taas Jänedale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ursula Ratasepp ja Jaune Kimmel lavastuses "Naine Salamandri tähtkujust".
Ursula Ratasepp ja Jaune Kimmel lavastuses "Naine Salamandri tähtkujust". Foto: Ain Paloson

Jänedal publikumenu nautinud "Naine Salamandri tähtkujust" naaseb lavale.

Juulis naaseb lavale möödunud aastal Jäneda Pullitalliteatris esietendunud Madis Kalmeti suvelavastus "Naine Salamandri tähtkujust", mis heidab pilgu Euroopa eelmise sajandi ajaloo ühe salapärasema naise, Jäneda viimase mõisaproua Maria Ignatjeva Zakrevskaja-Benckendorff-Budbergi ehk lihtsalt Mura ellu. Näidendi autor on Kristiina Jalasto.

Lavastaja Madis Kalmeti sõnul on Mura elu olnud eriliselt värvikas ja salapäraga eriliselt looritatud. "Kes ta oli ja kuidas ta väga rasketel aegadel ja keerulistel eluhetkedel õnnelikult ja puutumatult läbi tuli – see on näidendi ja lavastuse põhiküsimus," ütles Kalmet. Ühtlasi uurib lavastus, kas meie elukäik on ette määratud ehk fataalne või määrab selle juhuste ahel. "Mis on legend, väljamõeldis ja mis on tõene ja päriselt toimunu?" arutles lavastaja.

Mura eriline anne seisnes meeste võlumises: ta pani endasse armuma Maksim Gorki, Herbert George Wellsi ja hilisema James Bondi prototüübi Robert Bruce Lockharti. Ühtlasi suhtles ta oma elu jooksul tsaari, Stalini, Churchilli ja de Gaulle'iga. Traagilised ajaloosündmused, keerulised inimsuhted ning samas lihtne, ürgne vajadus armastuse järele segunevad lavastuses nii Eesti kui ka Euroopa kultuurilooga.

Lavastuse peategelast kehastab Ursula Ratasepp, kelle sõnul on sellise naise ellu sukelduda olnud suur privileeg. "Igav temal ja temaga juba ei hakanud. Kuhu kōikjale ta ei jōudnud, kelle kōigiga ta ei kohtunud, suhelnud, suudelnud. Oh, olid alles ajad, olid alles inimesed. Oli alles armastus," märkis Ratasepp.

Ratasepa sõnul oli tema kehastatava peategelase puhul tegemist naisega, kes ei sobinud oma aega. "Võimalik, et tänases päevas ei pruugiks ta kujuneda fenomeniks, aga omas ajas oma julgusega, oma nõudmistega ja oma käitumisega ja mingis mõttes ka süüdimatusega ta selleks kindlasti kujunes."

Lisaks Ursula Ratasepale (Tallinna Linnateater) astuvad lavastuses üles Jaune Kimmel (Rakvere teater), Markus Luik (Eesti Draamateater), Helgur Rosenthal ja Karl Robert Saaremäe. Etendused toimuvad Jäneda Pullitalliteatris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles