Virumaa mees, kes on aidanud Ukrainat sõja algusest peale: "Ukraina võidab meile aega"

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Lennart Bergström koos Ukraina leegionis võitleva sõbraga Ukrainas Harkivi kesklinnas.
Lennart Bergström koos Ukraina leegionis võitleva sõbraga Ukrainas Harkivi kesklinnas. Foto: Vahur Laiapea

Ukraina riigi ja rahva aitamisest on saanud üks 2022. aasta märksõnadest kogu Eesti jaoks. Neil päevil läks Ukraina poole teele üks Virumaa mees, kes alustas aitamisega juba 2014. aastal – siis, kui Venemaa föderatsioon annekteeris Krimmi.

Lennart Bergström on põline läänevirulane ning Kaitseliidu Viru maleva tegevliige. Talle ei ole sõtta kistud ukrainlaste toetamine mingi ühekordne žest ega tähenda igavuse peletamiseks tehtud samme. Samuti pole tema Facebooki profiilipildil Ukraina lipukest, mis praegu on igal teisel rahvuskaaslasel. Temaga vesteldes saab kiiresti selgeks, et talle on olulised ainult teod, sõnu ei loobi. Ukraina relvajõududes mees teeninud ei ole, kuid on seda enda ütlusel pikalt kaalunud. "Mulle tehti selgeks, et minust on hetkel rohkem kasu, kui tegelen varustamisega," lausub Lennart Bergström.

Bergström sõitis sõjapiirkonda valge Mitsubishi L200-ga, mis oli täis topitud meditsiinivarustust ja toidumoona, lisaks kuulivestikomplekt kahele inimesele. Kogu lasti koos sõiduriista endaga jättis ta Volõõnia oblastisse, kust vabatahtlikud toimetasid need edasi Donbassi Ukraina territoriaalkaitse üksuste kasutusse. Juht ise alustas tagasiteed Eestisse, et panna siin kokku järgmine abisaadetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles