1990 Lääne-Virumaal tegutses 22 õpilasmaleva rühma

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Nõukogude ajal olid nii EÕM kui ka EÜE väga populaarsed. See foto on tehtud küll suure tõenäosusega üliõpilasmalevlastest, kuid ka nende noorem veli õpilasmalev korraldas palju vaba aja üritusi.
Nõukogude ajal olid nii EÕM kui ka EÜE väga populaarsed. See foto on tehtud küll suure tõenäosusega üliõpilasmalevlastest, kuid ka nende noorem veli õpilasmalev korraldas palju vaba aja üritusi. Foto: Tiina Kippeli Erakogu

Praegu võib koolilaste suviseid malevarühmi kokku lugeda ühe käe sõrmedel, aga 1990. aastal tegutses neid meie maakonnas 22. Seejuures oli malevlaste hulk kahanemas.

Nõukogude Eesti noortele oli EÕM-is ehk Eesti õpilasmalevas kaasa löömine suur unistus. Kes suve malevas veetis, see oli terve järgmise õppeaasta tehtud tegelane. EÕM-i loomulikuks jätkuks oli EÜE ehk Eesti üliõpilaste ehitusmalev, aga see oli juba järgmine ja kõrgem tase. Kõrvalseisjal oli EÕM-i ja EÜE liikmete vahel kõige lihtsam vahet teha vormirõivaste järgi: esimestel olid punased, teistel sinised pluusid. Ja kuigi rühmad organiseerisid endale igaüks eraldi ka rühmavormi, kanti malevasärke uhkusega.

EÕM-ile eelnes veel TPL ehk töö- ja puhkelaager noorematele lastele. Oma olemuselt sarnanes toonane TPL tänapäevaste malevatega: ööbiti kodus, rühma moodustasid ühe kooli või linna õpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles