Baltoscandal ⟩ Meditatsioon vibratsiooniga

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
"Portaal" mõjutab vibratsioonide, valguse ja pimedusega.
"Portaal" mõjutab vibratsioonide, valguse ja pimedusega. Foto: Inna Grünfeldt

Pime on. Kui tulla ereda päikesevalguse käest, jäävad silmad õue. Rütm tümpsub, õhk vibreerib. "Portaal" on kusagil siinsamas. Lähen nooli mööda, aga ei tea, kuhu. Astun korraks õue tagasi. Uus katse. Enam ei tundu nii kottpime.

Nüüd juba näen. Proovisaali pimeduses värelevaid jooni. Seitset masinat, seitset ekraani. Inimesi.

Vibratsiooni sukeldumiseks on valikus kotttoolid, pöördtoolid, klapptoolid, diivan. Et tunda end mugavalt võngete vahelduvate rütmide, vilkuvate-värelevate joonte ja vibreerivate helide keskel. 

Silmad harjuvad, meeled elavad rütmi sisse. Siin-seal istub ja lamab inimesi. Jooned tantsivad, masinates keerlevad kettad. Õhk on kerge ja jahe.

​Võtan istet, kirjutamata endale ette, kas minutiks-paariks või tunniks. Kiiret ei ole, võin võtta aega. Olla. Minna teose sisse või sellega kaasa. Just niikaua, kui see köidab, haarab, lummab.

Huvitav, kui pikk on üks vibraring? Millal masinad alustavad otsast? Tegelikult pole sel tähtsust. Vibreerivas helis ja pildis on midagi magnetina tõmbavat, isegi müstilist. Küllap ka tehnokraatlikku, aga see teadmine on ajule, mitte tajule.

Alles eelmisel päeval sai lavastuse "Sihtkoht teadmata 12 HMR" rütmides rapputud. Nagu mõtteline järg, aga hoopis teistsugune. 

Mõned inimesed lahkuvad. Kaks kotttoolides lebajat püsivad täiesti liikumatud. Äkki on mannekeenid seatud libavaatajateks? Ei, päris inimesed on andunud vibratsioonide võlule, lubanud neid oma teadvust ja alateadvust mõjutama.

Nüüd olen täiesti üksi. On hea olla. Lihtsalt. Vibratsioon puhastab ja laeb ega lase liigselt vohada mõtteil, kui leida tasakaal keskendumise ja hajeviloleku vahel. Mõjub vabastavalt. Meditatiivselt.

Pilk kellale. On möödunud üle poole tunni. Kuhu aeg kadus? Homme uurin lähemalt.

"Portaali" juhis ütleb: installatsiooniga loovad Renzo van Steenbergen ja Kristjan Pütsep areneva keskkonna, kus iseseisvad skulptuurid juhivad ruumis heli ja pildi vibratsiooni. Vibratsioonid moodustavad koos harmoonia ja disharmoonia, mis täidavad kogu ruumi. "Portaali" külastajatel on võimalus saada üheks vibratsiooniga ja end välja häälestades uuesti häälestada.

Paistab, et see toimib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles