Baltoscandal ⟩ Korter 34: kuidas mängida ajaga malet?

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Toas on asju.
Toas on asju. Foto: Inna Grünfeldt

Kolm tuba, köök, rõdu. Võimalus pugeda seinakappi või laua alla, et lugeda maakaardi tähendust ja lugu. Korter 34. Adoffi tänavas. Liis Vares "Kus sa oled?". Koreograafiline ruum.

Malendid põrandale rivistatud, aga malelauda pole. Doominokivid aknal. Üks viibe ja käivituks ahelreaktsioon. Keegi ei puuduta. Raamatud. Plaadimängija. Aeg seisab ja liigub korraga, teeb hüplikke (ratsu)käike või poetub minutiruudult ruudule.

Köögis poolikud võileivad, tubades maharebitud tapeet, katkised seinad. Kell seisab aknalaual. Printer. Pitsilised padjapüürid. Valge voodipesuga magamisase põrandal. Akna all kiigeplats ja raudne ronimisredel.

Ajastute kokkupõrge. Aega kinni jäänud ruum ja tänane eluhetk. Aastad 1973 ja 2022. Siin kunagi elanud inimesed ja tubadest läbi voorivad baltoscandalistid. Elanike mõtestatud liikumised ning külastajate kaootilised uidangud.

Ruumiinstallatsiooni looja, koreograaf ja kunstnik Liis Vares on sõbraliku, toetava, ent peaaegu nähtamatuna kohal. Tema loodud on ruum ja reeglid, inimesed liituvad ise, vabast tahtest, et tekitada toast tuppa kõndides mustreid. Ja mõttemustreid. Ehk isegi selgemalt adumata, et on osa ruumiantropoloogilisest eksperimendist, lavastusest, koreograafiast. "Iga hetk siin jätab jälje," on poetanud Liis Vares teose tagamaa kohta.

Iga hetk selles korteris jätab külastajasse jälje. Olgu see mõne eseme, teose või korteri enda vastukaja mäluruumis, kusagilt  kerkivad isiklikud kokkupuuted sarnase korteri või seal elanud inimestega, vaade aknast, kus tuttav tänav paistab uue nurga alt ...

"Kus sa oled?" küsib Liis Vares teose pealkirjas. Kas see tähendab, kus mina olen, on hüüdmine kadunud pererahva järele? Selles kõlab kutse ruumi mõtestada. Ja ennast selle kaudu.

​Toast tuppa kulgeja aistingud, tunded, mõtted on pigem hoomatavad kui sõnadesse püütavad. Esemete üksildus, pidetus, ruumide haavatavus, mahajäetuses avanevad võimalused, muutuste ootus tasakaalus olemise paigalseisuga.

"Kus sa oled?" inspireerib erineval moel – vaatama tulevikku või minevikku. Või seisatama nende vahealal. Ootama, kedagi, kes selle korteri taltsutaks, kujundaks, uuendaks või laseks tal olla iseendana, sulandudes ning oma isiksust sellega sobitades. 

Kus ma siis ikkagi olen? Ajastute teeristil, tundub. Peatunud, mängimaks ajaga malet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles