Lääne-Virumaa töötuse tase püsib ühtlane

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Töötukassa koostatud tööjõuvajaduse baromeeter kaardistab töötajate üle- ja puudujääki.
Töötukassa koostatud tööjõuvajaduse baromeeter kaardistab töötajate üle- ja puudujääki. Foto: Kristjan Teedema

Eesti töötukassa koostab regulaarselt tööturu uuringut ehk tööjõuvajaduse baromeetrit. Lääne-Virumaal on töötute arv püsinud poole aasta jooksul ühtlane.

Lääne-Virumaal on töötute arv püsinud viimase kuue kuu jooksul umbes 1800 registreeritud töötu juures. See, et töötute arv on püsinud ühtlane, ei tähenda seda, et inimesed tööturule ei liiguks, tegelikult käib pidev liikumine. Igas kuus läheb töötukassast tööle keskmiselt 290 tööotsijat.

Tööpakkumiste arv maakonnas on sel aastal kasvanud, tänavu kevadel vahendas töötukassa  Lääne-Virumaal keskmiselt 267 töökohta kuus, aprillis oli tänavuse aasta rekord – 387 pakutavat töökohta. Kõige enam pakuti tööd hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ja ehituse valdkonnas. Lääne-Virumaa tööturgu mõjutavad enim suured tootmisettevõtted puidu-, metalli- ja toidutöötlemise valdkonnas.

Lääne-Virumaal on puudus ehituse töödejuhatajatest, eriarstidest, hooldajatest tervishoiuasutustes, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kasutajatoe tehnikutest, kartograafidest ja maamõõtjatest, kokkadest, kutseõpetajatest, looma- ja linnukasvatuse lihttöölistest, loomakasvatajatest, metallitöötluspinkide seadistajatest ja operaatoritest, õenduse tippspetsialistidest, sotsiaaltöö keskastme spetsialistidest, sotsiaaltöötajatest ja nõustajatest, tööriistavalmistajatest, torulukkseppadest, transporditöölistest ja laadijatest, turvatöötajatest, üldarstidest, üldhariduskoolide vanema astme õpetajatest.

Üle on hooneehituse lihttöölisi, infopunktide töötajaid, kaubaladujaid, raamatupidamise keskastme spetsialiste, sekretäre-asjaajajaid ja sekretäre-juhiabisid.

Eesti töötukassa uuringus selgitatakse välja, millistel ametialadel on töötajate üle- ja puudujääk ning millistes ametites valitseb turul tasakaal. Prognoosi koostavad töötukassa maakondlike osakondade tööandjate konsultandid, kaasatud on sealjuures eksperdid väljastpoolt töötukassat, näiteks maakondlikest arenduskeskustest, kutse- ja kõrgkoolidest, töövahendusportaalidest ning ka tööandjad.

Üleeestilistest andmetest on märgata, et värske baromeeter on väga sarnane 2019. aasta omaga, mis pärineb ajast, mil koroonast polnud veel keegi midagi kuulnud. Pea kõik tööandjad on seisukohal, et tööturul on jämedam ots praegu tööotsija käes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles