Korteriühistute liit soovib kogemusega aidata Ukrainat ülesehitustööl

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Moodulmaja ehitamine. Pilt on illustratiivne.
Moodulmaja ehitamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla tutvustas Tallinnas toimunud kohtumisel Lääne-Ukraina Zõtomõri oblasti delegatsiooniga Eesti Korteriühistute Liidu tegevust ning Eesti häid praktikaid korterelamute uuendamisel, sealhulgas projekti BuildEST, mis toob kokku eri poolte teadmised ja kogemused elamute ümberehitusel.

Andres Jaadla sõnul seob Eesti korteriühistuid ja Ukraina elamumajanduse edendajaid varasem tihe koostöö. Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhitud arengukoostöö projekt andis aastatel 2018–2020 võimaluse tuua kokku elamuvaldkonna asjatundjad Eestist ja Ukrainast, et analüüsida Ukraina elamumajanduse olukorda, jagada riikide parimaid praktikaid ja kogemusi ning teha ettepanekud Ukraina elamuvaldkonna edasiseks arendamiseks.

Projekt "Ukraina eluasemevaldkonna reformide toetamine" sai teoks tänu välisministeeriumi kaasfinantseerimisele arengu- ja humanitaarabi vahenditest.

"Ukraina rühkis enne sõda väga edukalt elamumajanduse reformide teel ja meil oli väga hea meel sellele kaasa aidata. Suure kurbusega jälgime sõjategevust, purukspommitatud kortermajade rajoone ootab nüüd ees mastaapne ülesehitustöö," rääkis Jaadla. Tema sõnul on liit valmis Eesti korteriühistute renoveerimispraktikate jagamisega selles õlga alla panema. "Kohtumisel äratasid ettevõtjates aga huvi ka innovatiivsed ideed, näiteks Austrias välja töötatud uus moodulehituse tehnoloogia, mida tutvustas EKÜL-i ajakiri Elamu nii eesti kui vene keeles," jätkas Jaadla.

Jaadla sõnul on tegemist uuendusliku ja paindliku moodulehituse lahendusega, mille on välja töötanud Austrias Grazi linnas tegutsev elamukinnisvaraarendaja ÖWG. "Lahendus võimaldab eluhoonet muuta vastavalt vajadusele. Uus elamu prototüüp, mida esmakordselt esitleti eelmisel aastal, kannab nime Kiubo," rääkis Jaadla ajakirjale Elamu viidates.

Kiubo elumaja arhitektuuriline lahendus koosneb hoone raamistikust, mida kutsutakse Kiubo terminaliks, ja sellesse raami asetatavatest eluruumimoodulitest.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles