Poola oreliprofessor musitseerib Kadrina kirikus

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Orelikunstnik Roman Perucki esitab Kadrinas poola heliloojate loomingut.
Orelikunstnik Roman Perucki esitab Kadrinas poola heliloojate loomingut. Foto: Erakogu

Kadrina kirikus saab neljapäeva, 14. juuli õhtul kell 19 kuulata poola orelikunstniku Roman Perucki esinemist.

Õhtu avab tuntud saksa romantilise helilooja Felix Mendelssohn-Bartholdy muusika, seejärel saab kuulaja osa 19. ja 20. sajandi poola heliloojate loomingust.

Gdanski muusikaakadeemia oreli erialal 1985. aastal lõpetanud Roman Perucki on nüüd sellesama õppeasutuse oreliklassi professor ning Gdanski Oliwa katedraali peaorganist. Oliwa katedraali orel on Poola üks suurimaid, selle ehitusajalugu on saanud alguse juba barokiajal.

Roman Perucki on ka mitme erialaühingu president, aktiivne orelite ehitamise initsiaator, Poola vanima orelifestivali korraldaja ning rahvusvaheliste ja Poolas peetavate orelikonkursside žürii liige.

Orelikontserte on Perucki andnud üle 2000 ning teinud seda nii Euroopas, Jaapanis ja Venemaal kui ka Kanadas, USA-s ja Austraalias. Oma mängu on ta jäädvustanud CD-dele ning mänginud Poola Televisioonis ja Raadios salvestamiseks.

Peruckit on autasustatud kultuuriministeeriumi kultuuriauhinnaga, Gdanski linna mitme ametiasutuse auhinnaga ning ta on saanud Vatikani kõrgeima tunnustuse "Pro ecclesiae et pontifice".

Kontserdireisil Eestisse esineb Roman Perucki veel Tallinna toomkirikus ja Pärnu Eliisabeti kirikus. Kadrina kiriku kontserdi korraldab Kadrina kiriku oreli sihtasustus, toetab Eesti Kultuurkapital. Kontsert on piletita, korraldaja on tänulik sissepääsul tehtava vaba suurusega annetuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles