Viinistu kunstimuuseum tutvustab Kursi koolkonna loomingut

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Fragment Külli Suitso teosest.
Fragment Külli Suitso teosest. Foto: Viinistu Kunstimuuseum

Viinistu tünnigaleriides avatakse laupäeval, 16. juulil Tartu silmapaistvaid kunstnikke koondava Kursi koolkonna näitus, millega tähistatakse vanima tegutseva  kunstirühmituse 35. aastapäeva. Väljapanek on osa NOBA.ac koordineeritud Viinistu suveprogrammist. 

Kursi koolkonnale panid 1988. aastal Tartus aluse Peeter Allik, Albert Gulk, Ilmar Kruusamäe ja Priit Pangsepp ning tänaseks on rühmitusega ühinenud veel Marko Mäetamm, Reiu Tüür, Imat Suumann, Külli Suitso ja Priit Pajos. Koolkonna eestvedaja Ilmar Kruusamäe sõnul ühendab koolkonna kunstnikke lisaks sõprusele äraspidine huumor, groteskitaju ning ettearvamatu riukalikkus. 

Näituse kuraatori, kunstikeskkonna NOBA.ac eestvedaja Andra Orni sõnul on Kursi koolkonna ja sinna kuuluvate kunstnike loomingu puhul tähelepanuväärne see, kuidas kõik Kursi kunstnikud suudavad traditsioonilises tehnilises vormis ja kõrges kvaliteedis rääkida tänagi aktuaalsetel teemadel.

"Kursi koolkond on kui loominguline plahvatus, mis esindab väga kõrgel tasemel kunstnikke, ning teist sellist meil Eestis ei leidu. Kuigi igal kunstnikul on ainuomane käekiri, ei ole ühisnäitus võistlus tähelepanu pärast. Tünnigaleriides tekib maalide ja joonistute vahel võimas sünergia, mis loob meeldejääva elamuse ja mida saab kogeda vaid kohapeal," rääkis Orn. 

Kursi koolkonna 35. sünnipäeva näitus on Viinistu tünnigaleriides avatud 10. augustini. Lisaks on publik oodatud tutvuma 2020. aastal uuenenud ning sel aastal oma 20. tegutsemisaastat tähistava Viinistu kunstimuuseumi püsiväljapanekuga. Muuseumi saalidest leiab enam kui nelisada teost Jaan Manitski rikkalikust kunstikogust, mis hõlmab eesti kunstnike loomingut 19. sajandist nüüdisajani ja annab hea ülevaate eesti kunsti ajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles