Galerii Rakvere punamonument on minema viidud, ala on piiratud aiaga (4)

Copy

Täna hommikul alustas sõjamuuseum Rakvere punamonumendi likvideerimist. Ühishaud kaevatakse lahti juba täna.

Rakveres algasid täna kaevamised teises maailmasõjas hukkunud punaarmee sõdurite ühishaua kohal, et matta langenute säilmed ümber Rakvere Linnakalmistule.

Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill mainis, et avalikkust ei teavitatud tööde algustähtajast teadlikult, et vältida igasuguseid konflikte. Kella üheksaks oli monument lahti võetud ja minema viidud. "See on sõjamuuseumi valduses," lausus Lill, kuid jättis täpsustamata asukoha. "Mõned detailid monumendist eksponeerime hiljem oma muuseumis."

Tema sõnul monumendi mahavõtmisega probleeme ei tekkinud. "Väike üllatus ka meile – arvasime, et see on tervenisti marmorplaatidest, aga ei olnud. Sisu oli betoon, halva kvaliteediga betoon, ja see lagunes laiali."

Sõjamuuseumi arheoloog Arnold Unt alustab ühishaua lahtikaevamisega juba täna ja loodab õhtuks lõpetada. "Kõige hiljem homme," lisas ta. "Sõltub, mis sealt alt välja tuleb. Näiteks Otepää ühishauas pidi ka olema 20–30 langenut, aga tegelikult polnud kedagi."

Langenud maetakse Linnakalmistule. Kuigi varem räägiti Rakvere linnavolikogus DNA-proovidest ja muust sellisest, midagi sellist tegelikult ei tehta. "Võtaksime ülikallid proovid – ja kellega me siis andmeid võrdleksime? Lähtematerjali ju pole. Need säilmed maetakse lihtsalt rahulikumasse paika, kalmistule, ringi," lausus Unt.

Rakvere Kolmainu kiriku õpetaja Tauno Toompuu luges enne monumendi eemaldamist lahkunutele hingepalve.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles