Roosiarmastaja Albert Berzinš: roos on nagu naine, okastega – vaadata võid, aga ära näppupidi külge mine

Christina Veinberg
, suvereporter
Copy
Tiiutalu peremees Albert teab oma aia rooside kohta kõiki detaile.
Tiiutalu peremees Albert teab oma aia rooside kohta kõiki detaile. Foto: Evelin Sammel

Haljala vallas asuvas Varangu külas asub Tiiutalu, kus toimetab Albert Berzinš koos oma abikaasaga. Albertit tuntakse kui suurt roosiarmastajat, kellele kuulub ka maakonna suurim roosiaed.

Tiiutalu algus ulatub 2003. aasta jõuludesse, mil väikses Varangu külas asuv maakoht osteti. Nime sai see Alberti naise Tiiu järgi. Mehe sõnul on see, et ühel talul on naise nimi, suhteliselt haruldane. “Vanasti said talud nime ainult meeste järgi, isegi siin kandis on kõik lähedal asuvad talud meeste nimedega,” ütles Albert. 18 aastat tagasi ostetud talumaa on peremehe sõnul vajanud palju hoolt ja armastust. Algul oli olemas ainult lage heinamaa, mis kuulus tõenäoliselt kunagi mõnele ohvitserile.

Tiiutalu asukoha tõttu ei saa peremehe sõnul seal kahjuks aasta ringi peatuda, sest esimese lumega on teed kohe umbes ning bussiliiklus samuti kehv. Albert ütles aga, et on suutnud oma elu väga hästi korraldada. Kunagi 80-ndate lõpus ja 90-ndate alguses toimunud erastamise ajal ei saanud mees kinnisvara erastada, sest ta ei töötanud enam Energia kolhoosis. Nõnda on linnas olev korter tema naise nimel ning hiljem ostetud talu talle kirjutatud. “Nüüd meil on asjad korralikult paika pandud. Mina talvitun naise juures. Mis talvel ikka teha, viid prügiämbri korra välja, ja kui sellega venitad, teeb naine ka selle ära. Minu naine suvitab aga minu juures ja suvel on siin tööd küll. Seega ma arvan, et mul on väga hea süsteem,” viskas taluperemees nalja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles