Euroopa energiakriis jõudis kohalike haluriitade hinnani (3)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Halgude väiketootja Sergei Gusev kinnitab, et tema kasumimarginaal on vaatamata meeletule hinnatõusule isegi vähenenud, sest ka toorpuidu hind on tublisti tõusnud.
Halgude väiketootja Sergei Gusev kinnitab, et tema kasumimarginaal on vaatamata meeletule hinnatõusule isegi vähenenud, sest ka toorpuidu hind on tublisti tõusnud. Foto: Ain Liiva

"Ostke täna ära, sest ma ei tea, millist hinda ma homme pean küsima. Odavamaks ei lähe," iseloomustab OÜ Uhtna Puit juhataja Marko Vahesalu küttepuude hinnarallit. "Täna on hea olla metsaomanik. Minul kui töötlejal on rahaline käive kõvasti tõusnud, aga see ei tähenda kasumi tõusu," selgitab hakkpuitu tootva OÜ Reinpaul juhatuse liige Paul Tiisler.

Lääne-Virumaal sai ruumimeetri halli leppa, seda üsna väheväärtuslikku küttepuud, eile veel kätte hinnaga 85 eurot. Tallinnas küsitakse sama asja eest juba 100 ja rohkem eurot. Uhtna Puit müüb küttehalge samuti 100 euroga ruumimeetri eest, kuid seda koos lisaväärtusega ehk alusele pakendatult.

Kohalikud küttepuude tootjad räägivad kui ühest suust, et vaatamata meeletule hinnatõusule – talvel maksid halud keskmiselt 50 eurot ruumimeeter – ei lähe neil majanduslikus mõttes sugugi hästi. Põhjus on toorpuidu hinnas: kui veel aprillis sai metsaomanikult küttepalke hinnaga 35 eurot tihumeeter, siis nüüd tahetakse juba 75 eurot või rohkem. "Ja hind tõuseb igal nädalal. Täna lepime ühe hinna kokku, aga järgmise koorma eest küsitakse juba rohkem," kinnitas Vahesalu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles