Miks on oluline haava korralikult puhastada

Katrin Jeeger
, proviisor
Copy
Aktiivse puhkusega võib sagedasti tekkida marrastusi ja haavu.
Aktiivse puhkusega võib sagedasti tekkida marrastusi ja haavu. Foto: Margus Ansu

Suvi on aeg, kus reisitakse ja puhatakse nii Eestis kui ka välismaal ringi sõites. Aktiivse puhkusega võib sagedasti tekkida marrastusi ja haavu. Igasugune õnnetuse või vigastuse tagajärjel tekkinud katkine nahapind on haav, mille puhtana hoidmine on oluline, et vältida põletiku teket. Kuidas haavu korrektselt puhastada, õpetab Südameapteegi proviisor Katrin Jeeger.

Inimorganismile on haava kinnikasvamine ja paranemine loomulik reaktsioon, kuid põletiku korral toimub see protsess tavapärasest oluliselt aeglasemalt ja ka armi tekke risk on suurem. Seetõttu on oluline, et kõik tekkinud vigastused saaksid puhastatud – siis saab keha keskenduda haava paranemisele.

Haava puhastamist tasub alustada suurema mustuse mahapesemisest. Oluline on haava sattunud muld või muud võõrkehad hoolikalt välja loputada. Selle jaoks sobib haava loputada leige puhta kraanivee, füsioloogilise lahuse või vesinikperoksiidiga. Viimane võib olla abiks ka väiksemate verejooksude sulgemisel. Seejärel on lihtsam haava olukorda hinnata ja edasist ravi plaanida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles