Näiline heategu lõppes hoiatusega: metsloomi soolaga kostitanud inimene sai noomida

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Rajaküla metsa viidud soolapakid.
Rajaküla metsa viidud soolapakid. Foto: Lugeja foto

Vinni vallas asuvasse Rajaküla metsa viis üks läänevirulane möödunud reedel majapidamisest üle jäänud soola, arvates ekslikult, et teeb sellega metsloomadele head. Keskonnaametnik oli teisel seisukohal: inimene sai hoiatuse ja pidi soola metsast ära koristama. 

Keskkonnaameti Lääne-Virumaa järelevalvebüroo juhtivinspektor Lea Aren lausus, et amet sai vastava info murelikult inimeselt, kes nägi metsas kahtlast liikumist. "Kontrollimisel selgus, et metsa alla oli viidud keedusoola," sõnas ta. "Kodus üle jäänud keedusoola viis inimene metsa, arvates, et seda tohib teha, kuna ka jahimehed metsloomi toites pakuvad neile soola. See on siiski eksiarvamus: oma kodus üle jäävat toitu, sealhulgas soola, aga ka näiteks aiajäätmeid, metsa viia ja loomadele pakkuda ei sobi."

Areni sõnul toob soolaku või lisatoitmiskoha rajamine kaasa metsloomade käitumise muutuse ja oskamatu või juhuslik toitmine võib põhjustada ootamatuid ja ebameeldivaid tagajärgi. "Mets jäägu inimese jäätmetest puutumata ning toidu- ja aiajäätmed tuleb kas kodus kompostida või viia jäätmejaama," selgitas juhtivinspektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles