Virtuaalreaalsusprillid viivad huvilised tuletorni tippu

Tairi Alanurme
, suvereporter
Copy
Virtuaalreaalsusprillid viivad huvilised põnevale ekskursioonile Mohni tuletorni.
Virtuaalreaalsusprillid viivad huvilised põnevale ekskursioonile Mohni tuletorni. Foto: Ain Liiva

Viinistu rannarestoranis viivad virtuaalreaalsusprillid huvilised ekskursioonile Mohni saare tuletorni. Ekskursioon kestab veidi üle nelja minuti ning seda on võimalik teha inglise ja eesti keeles. Tuletorni ja selle ajalugu tutvustab eesti keeles Mohni saare püsiasunik ja inglise keeles Viinistu entusiast Raido Roostalu. 

Raido Roostalu ütles, et idee sai alguse sellest, et tuletorni seisukord tekitas ohutusküsimusi. Torni lääne-edelapoolne külg variseb, seega majakasse sisse ei pääse. "Mul tekkis kevadel mõte, et tehnoloogia on kaugele jõudnud, et on võimalik üsna reaalsuslähedast kogemust luua," lausus Roostalu. Ta võttis ühendus transpordiametist Janno Viinaga, kellele idee meeldis, ning kelle abiga tagati Mohni saare püsiasunikule ligipääs, mida oli vaja majaka seestpoolt tutvustamiseks. Raido täpsustas, et transpordiameti valdusalasse jäävad ka meremärgid, milleks on ka majakad, seega on nendes tegutsemiseks vaja transpordiameti luba.

Maikuus saadi transpordiameti nõusolek, seejärel kulus kuu, et saada toimiv tehnika, ja pärast oodati sobivat ilma. Lõpuks võttis Raido koos sõbra Rasmus Rattasega asja käsile – ekskursioon filmiti ära peale jaanipäeva lahvatanud kuumalaine ajal 25. juunil koos Mohni saare elanikuga ja vabatahtlikega, kes filmitavast ekskursioonist osa võtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles