Belgia hävitajad teevad Eesti õhuruumis madallende

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Hävitajad F-35 Ämari lennuvälja kohal.
Hävitajad F-35 Ämari lennuvälja kohal. Foto: Konstantin Sednev

Kolmapäevast reedeni, 27.–29. juulini teevad Eesti õhuruumis treeninglende, sealhulgas madallende, Ämari lennubaasis teenivad Belgia õhuväe piloodid hävituslennukitel F-16, teatas kaitseväe peastaap. Madallennud toimuvad selleks ette nähtud aladel üle Eesti ning mitte madalamal kui 152 meetrit.

Madallennud toimuvad nimetatud päevadel kella 10–17 Edela-, Lõuna-, Ida- ja Kesk-Eestis mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga). On võimalik, et lennukid lendavad üle asulate või üksikute talude, kuid võimaluse korral püütakse asustatud alasid siiski vältida.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste, sealhulgas madallendude korraldamiseks kindlad osad oma õhuruumist. Teiste hulgas on Balti riikide valitsused eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks.

Madallennuharjutused on kooskõlas Eesti seadustega ning neid sooritatakse kokkuleppel transpordiameti ja Lennuliiklusteeninduse AS-iga.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi. Õhuturvet tagavad lennukid baseeruvad Eestis Ämari lennubaasis ja Leedus Šiauliai lennubaasis.

Belgia õhuväelased alustasid õhuturbemissiooni Ämaris 1. detsembril, mil Itaalia õhujõud andsid Balti riikide õhuruumi turvamise valvekorra üle. Belgia on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud kahel korral – 2016. ja 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles