Vanatoa küngas Inju lähistel osutus ilmselt 16.–18. sajandi külakalmistuks

Copy

"Ma olen siit suuskadega alla sõitnud, künka otsas jaanituld teinud, õlut joonud, ja ei osanud elu sees kahtlustada, et tegelikult on see kalmistu," tõdes Valdar Sursu, kelle majapidamise kõrval alanud arheoloogilistel kaevamistel leiti juba esimestel tundidel kaks tõenäoliselt 16.–18. sajandist pärinevat matusekohta.

Kohalik rahvas tunneb Tõrma–Koeravere tee ääres Inju sigalate juures asuvat liivast kõrgendikku Vanatoa künkana, sest sada või enam aastat tagasi olevat sellel maja olnud. Väike kahtlus oli, et küngas võib olla midagi muud kui lihtsalt liiva võtmiseks sobiv paik, sest 1966. aastal elektriliini ehitades tulid sealt välja mõned luustikud.

"Ma nägin neid oma silmaga ja kaevasin ka ise kaks luustikku välja," rääkis kogu elu seal kandis elanud Valdar Sursu. "Üks oli istuvas asendis, teine selili ja mingi metallitükk oli kõhu peal. Pidasin toona neid palju hilisemast ajast pärinevateks juhumatusteks ja võibolla olidki. Andsime külarahvaga leidudest Rakvere muuseumile teada ka, aga keegi ei tundnud huvi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles