1990 ⟩ Tahad liha, osta elus siga

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Nõukogudeaegsed sead. Paraku pole foto tausta kohta teada muud kui ainult see, et pildistatud on enne 1992. aastat.
Nõukogudeaegsed sead. Paraku pole foto tausta kohta teada muud kui ainult see, et pildistatud on enne 1992. aastat. Foto: Meelis Lokk

Alles sai kirjutatud, kuidas 1990. aastal olid kauplused lihatoodetest tühjad. Aga liha ei olnud otsas – põllumajandusettevõtted olid hädas sigade realiseerimisega, lihakombinaadid ei võtnud neid vastu. Rakke ühismajand pakkus välja üsna omapärase lahenduse: tahate liha, ostke elus siga ja vaadake siis edasi, kuidas saate.

Nõukogude aja inimene oli harjunud, et süsteem logiseb. Aga milline saamatus tolle aja majanduses tegelikult valitses, seda mõistame ilmselt alles nüüd. Nõukogude inimene lihtsalt ei osanud kahtlustada, et asju saab nii ajada, et neist ka tegelikult tulu tõuseb.

Poodides valitses ülisuur lihatoodete defitsiit, aga põllumajanduslikes ühismajandites kogusid sead pekki ja raiskasid sööta. Rakverre oli kerkinud uus lihakombinaat, aga mingi pudelikael ilmselt ahelas oli, sest sigu tapamajja ei võetud. Rakke ühismajand pakkus seepeale välja, et tulge ja ostke meilt siis elusaid sigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles