Vanatoa külakalmistult leiti sõlgi ja Rootsi ööre

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Naise haud asub vähem kui meetri sügavusel praegusest maapinnast.
Naise haud asub vähem kui meetri sügavusel praegusest maapinnast. Foto: Ain Liiva

Murdunud ja paranenud sääreluuga naine, vanem kui 50-aastane kõvasti tööd teinud mees ja kolme-neljaaastane laps, kel kaelas õigeusu rist – need on kolm luustikku, mis Vanatoa arheoloogilistelt kaevamistelt kaasa võetakse, et neid Tartu ülikoolis teaduse huvides uurida.

Sellel nädalal toimuvad Vinni vallas Inju lähistel arheoloogilised kaevamised paigas, mida kohalik rahvas nimetab Vanatoa künkaks. Juba kolmapäeva hommikul oli selge, et leitud on varauusaegne külakalmistu, mille olemasolust varasem teadmine puudus, kuigi juhuslikult oli selles paigas elektriliini ehitamise ajal juba varem luustikke leitud.

Kaevamisi juhendav Tartu ülikooli doktorandist luuarheoloog ja paleopatoloog Martin Malve rääkis, et esimestest kaevekohtadest leiti kolm luustikku ja nende uurimisega ka asi piirdub, sest terve kalmistu avamiseks puudub ressurss ja vajadus. Leiud on aga kõnekad: satuti mehe, naise ja lapse luustikule, kes vilunud silmaga arheoloogile juba räägivad oma lugu. Ja ilmselt jutustavad veel rohkem, kui laboris tehakse luustikele ka DNA-analüüs ja võetakse isotoobiproovid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles