Algas vähipüügihooaeg

Tairi Alanurme
, suvereporter
Copy
Jõevähk.
Jõevähk. Foto: Aimar Rakko

Augustikuu on vähipüügiaeg. Vähki saab püüda igaüks, kellel on kalastuskaart, mis annab õiguse asetada 24 tunniks püügile kuni viis vähinatta või -mõrda just sellel veekogul, mis on kalastuskaardile märgitud.

Keskkonnaameti jahinduse ja veeelustiku büroo juhataja Aimar Rakko sõnul on jõevähi arvukus Eestis viimastel aastatel püsinud stabiilne. Jõevähki ohustavad enim võõrliigid, mis pakuvad konkurentsi nii elupaikadele kui ka söögile, levitavad haiguseid, mis jõevähile on ohtlikud, kuid võõrliigid ise on nendele haigustele resistentsed. Ohustavad võõrliigid on ogapõskne vähk, signaalvähk ja vähe levinud marmorvähk. "Ameerika päritolu vähi võõrliike on avastatud Eestis kümnetes veekogudes ja nende väljatõrjumine on praktiliselt võimatu. Seejuures levivad vähi võõrliigid looduses reeglina just inimese käe läbi," ütles Rakko.

Keskkonnaamet paneb inimestele südamele, et vähipüügi korral tuleks natad ja/või mõrrad desinfitseerida, sest need võivad jõevähile levitada haiguseid. Desinfitseerimiseks on kõige lihtsam viis need päevaks päikese kätte jätta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles