Elu alguse ülistuseks

Eva Samolberg-Palmi
, Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühingu liige, imetamisnõustaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Erakogu

Käesolev nädal on rahvusvaheline rinnaga toitmise nädal. Selleaastase rinnaga toitmise nädala keskseks teemaks on toetuse pakkumine naistele ja teadlikkuse tõstmine rinnaga toitmise tähtsusest.

Kui ma mõni aeg tagasi asusin õppima imetamisnõustajaks, kohtasin üsna palju suhtumist, et miks. Minu isiklikud lapsed on rinnaga toitmise east välja kasvanud, ka pole (kunagi või lähitulevikus, kes teab) plaanis saada perelisa. Paljudel oli raske mõista, miks asuda õppima midagi sellist, mis näikse puudutavat vaid üsna kitsast inimeste ringi üsna üürikesel eluperioodil.

Julgeksin öelda, et vastupidi. Õnneks räägitakse üha enam sellest, kui palju mõjutavad inimese edasist elu tema esimesed eluhetked. Oleme ühiskonnana tulnud perioodist, mil laps eraldati pärast sündi emast. Tänapäeval on see mõeldamatu, suisa kuritegelik. Nahk-naha-kontakt ema ja vastsündinu vahel on eluliselt vajalik, sellest oleneb paljuski, milliseks kujuneb ema ja lapse hilisem toimetulek, sealhulgas toimetulek rinnaga toitmisel. Seega võib öelda, et üürikesed esimesed üsavälised eluhetked määravad väga palju sellest, milline on vastsündinu hilisem emotsionaalne ja füüsiline areng. Rinnaga toitmine ei ole seega midagi, mis täidab vaid lapse füüsilisi vajadusi, on ajutine ning puudutab vaid ema ja last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles