Arenguseire keskus: hinnatõus surub tudengid nõiaringi

Copy
Hinnatõus kasvatab järsult elamiskulusid ja nende katmiseks tuleb üliõpilastel tööle minna.
Hinnatõus kasvatab järsult elamiskulusid ja nende katmiseks tuleb üliõpilastel tööle minna. Foto: Marianne Loorents

Tudengite jaoks on kõrghariduses süvenemas nõiaring, sest hinnatõus kasvatab järsult elamiskulusid ning nende katmiseks tuleb tööle minna, aga tasuta õppida saab vaid täisajaga, kirjutab arenguseire keskuse juhataja Tea Danilov keskuse blogis.

Tea Danilovi hinnangul tuleks ulatuslikult remontida konkurentsivõimetut õppelaenu, vähemalt kahekordistades maksimumsumma ning muutes põhjalikult intressipoliitikat.

"Uus valitsus on lubanud kõrgharidusele raha juurde – kümme miljonit kohe ning edaspidi 15 protsenti riikliku rahastuse kasvu aastas," kirjutab arenguseire keskuse juhataja Tea Danilov. "See on hea uudis ülikoolidele ning ühtlasi tähendab, et tasulise kõrghariduse teema on selleks korraks laualt maas. Kahjuks pole sellega veel kõrghariduse tuleviku teema ammendunud. Peame rääkima ka sellest, et praegune "nominaalajaga tasuta" süsteem töötab vastu õppimise ja töötamise suuremale läbipõimumisele ning probleemid elamiskulude katmisega takistavad ligipääsu kõrgharidusele," jätkas ta.

2022. aastal on arenguseire keskuse üheks uurimissuunaks Eesti kõrghariduse tulevik, mis vaatleb kõrghariduse arengusuundumusi ja võimalusi järgmise 15 aasta jooksul.

Arenguseire keskus on ühiskonna ja majanduse pikaajalisi arenguid analüüsiv mõttekoda riigikogu kantselei juures. Keskus korraldab uurimisprojekte Eesti ühiskonna pikaajalise arengu analüüsimiseks, uute trendide ja arengusuundade avastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles