SEB ei väljasta sügisest enam uusi õppelaene

Merly Raudla
Copy
Pankadelt laekub kahe aastaga ligi 500 miljonit eurot.
Pankadelt laekub kahe aastaga ligi 500 miljonit eurot. Foto: Urmas Luik

Alates 1. augustist uuenes senine riiklik õppelaenude väljastamise kord ja suurim muudatus on üleminek fikseeritud intressimääralt kuue kuu euriboriga seotud intressile. Huvi õppelaenu võtmise vastu on Eestis aasta-aastalt oluliselt vähenenud ning SEB tänavu sügisest enam uusi õppelaene ei väljasta.

Õppelaenu vajadus on püsivalt vähenenud ning seitsme aasta jooksul on Eestis õppelaenu võtjate arv aastas langenud. "4000 õppurilt alla 1300-le ehk viimastel andmetel võttis õppelaenu vaid 3 protsenti neist, kes vastavad laenu väljastamise tingimustele," selgitas SEB eraklientide segmendijuht Triin Raudsepp. Põhjuseid selleks on mitu: õpilaste arvu vähenemine ja parem finantskirjaoskuse tase ehk õpingute kulud kaetakse pigem vanematelt saadud toetuste või enda teenistusega. Näiteks 2019. aastal töötas õpingute kõrvalt 68 protsenti üliõpilastest. Kindlasti mõjutavad õppelaenude nõudlust ka laiad tasuta eestikeelse õppe võimalused ning õppetoetuste ja stipendiumite süsteem.

Uuendatud tingimuste kohaselt kasvab õppelaenu maksimummäär 3000 euroni ning intress seotakse kuue kuu euriboriga, millele lisandub kuni 3 protsenti aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles