Folk ⟩ Käsmu kabelis kanti palvekätel kogu festivali

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Eespool seisavad vasakul Eesti Taizé Sõprade seltsingu üks juhtliikmeid, Luc Saffre Belgiast ning paremal preester Urmas Karileet. Nende keskel tagareas on Kuusalu koguduse juht Jaanus Jalakas.
Eespool seisavad vasakul Eesti Taizé Sõprade seltsingu üks juhtliikmeid, Luc Saffre Belgiast ning paremal preester Urmas Karileet. Nende keskel tagareas on Kuusalu koguduse juht Jaanus Jalakas. Foto: Mart Rauba

Viru Folgi kavalehel on ühe kontserdipaigana märgitud ka Käsmu kabel. Juba kolmandat aastat võib seal osa saada palvusest Taizé lauludega (hääldus: te-zee). Ühtegi teist muusikafestivali, kus nõnda tehtaks, asjaosalised nimetada ei oska.

Taizé vennaskond on mungaordu Prantsusmaal Taizé külas, mis asutati 1940. aastal ning millega võivad liituda kõikide kristlike konfessioonide esindajad. Taizé klooster on palverännaku kohana tuntud peamiselt noorte hulgas, kes viivad vennaskonna traditsioone laiali üle kogu maailma. Vennaskonda iseloomustab meditatiivne palvestiil ja muusika rohke kasutamine, sealhulgas lihtsate, korduvate ja mitmehäälsete laulude esitamine. Just neid lihtsaid ja ilusaid laule jumalale lauldakse kitarri või mõne muu instrumendi saatel folgi ajal ka Käsmu kabelis, sel aastal lausa neljal korral.

"Palvused Taizé lauludega on meil siin olnud viimased kolm aastat koos Eesti Taizé Sõprade seltsinguga. Alguses küll mitte sellises mahus ja kvaliteedis, nüüd on uus tase," rääkis Käsmu koguduse vaimulik, preester Urmas Karileet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles