Leia kapinurgast suveniirrätik ja saada koos looga näitusele

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Suveniirrätikuid tehti paljude sündmuste puhuks.
Suveniirrätikuid tehti paljude sündmuste puhuks. Foto: Berta Jänes

Eesti rahva muuseum (ERM) on loomas näitust aastatel 1918 kuni 2000 disainitud ja toodetud kaelas kandmiseks mõeldud suveniirrätikutest ja nendega seonduvatest lugudest. Lugusid ja rätikuid kogutakse 30. septembrini.

Suveniirrätikute traditsioon ilmestas argipäevi aastakümneid, mil naised (aga ka mehed) meelsasti oma riietust rätikutega kaunistasid ja sellega viimase täpi oma välimusele lisasid.

ERM-i direktori ja loodava näituse kuraatori Kertu Saksa sõnul oli rätikute kujundamine ja loomine suhteliselt vabaks väljendusvõimaluseks ning värvilaiguks ka hallil nõukogude perioodil. "Just suveniirrätikute disainis kajastusid ka vabaduspüüdlused ning taasiseseisvumise aeg. Samuti kajastusid nende disainis erinevad kunstivoolud ja neid lõid väga mainekad kunstnikud," lausus Saks.

Rätikute traditsioon jätkus veel ka 90. aastatel, kuid on nüüd mitmel põhjusel hääbumas.

Kui kodus kapinurgas leidub mõne Eesti linna või paiga rätik, mõnele sündmusele või asutusele loodud rätik, tähtpäeva auks loodud rätik või siis lihtsalt ilus disainrätik (näiteks ARS-is kujundatud ja toodetud), mida müüdi nõukogude ajal meie kaubamajades või ARS-i kauplustes, siis paluvad näituse korraldajad ERM-iga ühendust võtta. Võib juhtuda, et just see rätik jõuab näitusele, mis on plaanis avada ERM-i sünnipäeval 2023. aasta aprillikuus.

Kogutakse ka lugusid ja meenutusi, mis on seotud nende rätikute saamise ja kandmisega. Lood on oodatud ka siis, kui ERM-ile rätikut tuua ei ole.

Suveniirrätikute lugusid ja/või fotot rätikutest, mida soovid näitusele saata, ootab muuseum e-aadressil ratikud@erm.ee kuni 30. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles