Rakvere Metsaühistu tähistas Sagadi mõisas juubelit

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Rakvere Metsaühistu liikmed tegid enne kultusansambli Kukerpillid etteastet ühispildi.
Rakvere Metsaühistu liikmed tegid enne kultusansambli Kukerpillid etteastet ühispildi. Foto: Toomas Herm

Täna tähistas Eesti vanim tegutsev metsaühistu Sagadi mõisas 30. juubelit. Liikmete arvult on metsaomanikke abistav ühendus riigis neljas.

Metsaühistu juhatuse esimees Meelis Matkamäe, kes on ühistus olnud 12 aastat, rääkis, et 90-ndate alguses oli meie metsades täielik anarhia: Vene päritolu masinatega mindi metsa ja võeti maha, mis vähegi võtta andis. Et seda lagastamist peatada, panid metsaomanikud seljad kokku ja asutasid metsaühistu. Alguses kuulus Rakvere Metsaühistusse 13 liiget, nüüdseks on seal 933 metsaomanikku.

Matkamäe sõnul näitab ühistu oma tegevusega, et metsa kui tähtsat loodusvara on võimalik ka heaperemehelikult majandada. Metsaomanikele ollakse nõu ja vajadusel ka jõuga abiks. Matkamäe rääkis, et paljud kurdavad, et neist mingit metsameest ei saa, sest neil on nii vähe metsa, ja seepärast kipuvad nad oma varandust kergekäeliselt müüma. Neid julgustatakse igati ise oma varaga toimetama, mitte müüma seda telefoni teel parimat pakkumist lubavatele ärimeestele, keda kutsutakse metsameeste keeles kährikuteks. Ärimehed soovivad pahatihti oma ostust võimalikult ruttu kasu saada ja asuvad kohe puid maha võtma. Selline majandamine on suunanud inimeste pahameele kõikide metsameeste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles