Koolides jätkub kiirtestimine usalduse alusel

Copy
Laste kiirtestimist ei soovita ministeerium enam teha koolis, vaid peab paremaks testid lastele koju kaasa anda.
Laste kiirtestimist ei soovita ministeerium enam teha koolis, vaid peab paremaks testid lastele koju kaasa anda. Foto: Marko Saarm

Ka algaval õppeaastal jätkub koolides kiirtestimine, kuid seda usaldusmeetmena – ministeeriumi soovitus on anda õpilastele testid koju kaasa. Avaaktuste korraldamise asjus ministeerium piiranguid ei sea, kuid soovitab pidada neid võimaluse korral õues. 

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsleri Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul saavad koolid vajalikud kiirtestid riigilt tasuta ja nende levitamine haridusasutustele algab järgmisel nädalal.

Uuel õppeaastal on eesmärk hoida haridus- ja noorsootööasutused turvaliselt avatuna. Üleriigilist distantsõpet soovitab ministeerium vältida, seda eriti noorema kooliastme ja tuge vajavate õpilaste puhul. Eelmisel õppeaastal õigustas ennast põhimõte, et distantsõppele mineku otsused tehakse konkreetsetest juhtumitest ja piirkondadest lähtuvalt. Valdavalt rakendati kaugõpet klasside või kooliastmete kaupa.

Kui paljud õpetajad on haigestunud või enamik õpilasi klassist puudub, saab kool otsustada lühiajalisele kaugõppele mineku. Vajaduse korral peetakse nõu terviseameti piirkondliku esindajaga.

"Mistahes haigustunnuste esinemisel tuleb kõigil, ka vaktsineeritutel, jääda koju, võimalusel teha kiirtest ning võtta vajadusel ühendust oma perearstiga. Positiivse kiirtesti saanul tuleb jääda koju kuni tervenemiseni, kuid mitte vähem kui viieks päevaks. Lähikontaktsel tuleb hoolega jälgida oma tervist, sümptomite ilmnemisel kiirtestida ja haigustunnuste korral jääda kohe koju, vajadusel võtta ühendust perearstiga," rääkis Vinter-Nemvalts.

Ministeerium tuletab ühtlasi kõigile meelde, et maskide kasutamine ühiskondlikes siseruumides vähendab nakatumisohtu. Maski on soovitatav kanda koroonaviiruse laialdase leviku korral seal, kus üksteisega puutub kokku palju inimesi.

Oluline on ka hea ventilatsioon, mis vähendab ruumis aerosooliosakeste hulka ja seega ka viiruse levikut. Sõltuvalt hoone ventilatsioonist tuleb ruume pidevalt tuulutada või veenduda ventilatsioonisüsteemi õiges seadistuses. Tähtsal kohal viiruse tõkestamisel on kätehügieen ja köhaetikett ning pindade ja ühiskasutatavate esemete puhastamine.

Viiruse laialdase leviku korral on siseruumides soovitatav lähtuda niinimetatud mullides tegutsemise põhimõttest, mis tähendab seda, et tegevus toimub rühmades, mille liikmed on püsivalt samad. Soovitatav on võimaluse korral tegutseda õues. Hoonetes toimuvatel aktustel ja teistel suurematel kogunemistel on soovitatav inimesi hajutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles