Estonia klaver jõuab postmargile

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Estonia klaver.
Estonia klaver. Foto: Arvo Meeks

Neljapäeval ilmub postmark, mida ehib üks kvaliteetsemaid ja tuntumaid Eesti märke maailmas – Estonia klaver. Nõnda otsustasid Eesti inimesed Omniva margikonkursi "Head Eesti asjad" rahvahääletusel.

Mulluse margikonkursi raames esitasid sajad inimesed oma nägemuse headest Eesti asjadest, mida kujutada margil. Tookord jõudis postmargile traditsiooniline külakiik, kuid juba toona oli ettepanekute seas esimese kümne hulgas ka Estonia klaver, mis saab nüüd väärika koha sarja teisel margil.

Postmarki esitlevad neljapäeval Viimsi Artiumis Omniva juhatuse esimees Mart Mägi ning Estonia klaverivabriku juhataja Indrek Laul. Toimuvad ka muusikalised etteasted. Üritus on avatud kõigile huvilistele.

Margi kujundas Indrek Ilves ja see trükiti trükikojas Vaba Maa, trükiarv on 20 000 ja nominaalhind 90 senti, mis sobib Eestis saatmiseks. Esimese päeva ümbrik ja tempel on kasutusel Tallinnas Toompea postkontoris. Postmark tuleb müüki Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti.

Esimesed kirjalikud tõendid klaveriehitusest Eestis pärinevad 18. sajandi lõpust. Valdkond lõi õitsele 19. sajandi teisel poolel ja juba 20. sajandi alguseks oli Eestis tegutsemas ligi 20 sõltumatut klaverivabrikut. Neist märkimisväärseim oli Ernst Hiis-Ihse asutatud vabrik, kus klaveriehitus jätkus ka pärast teist maailmasõda: valmistati Estonia kontsert- ja kabinetklavereid. 1999. aastast kannab ettevõte nime AS Estonia Klaverivabrik. Estonia klaveri unikaalselt soe ja musikaalne kõla ning käsitöö kvaliteet on vallutanud südameid üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles