Kiskjate murtud koduloomad kütavad kirgi

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Hundikari metsas.
Hundikari metsas. Foto: Michal Frdas Martinek

Väike-Maarja vallas on hundid augustis taludes maha murdnud kodukitse ja koera. Talupidajad vaatavad jahimeeste poole, kuid enne novembris algavat jahihooaega on küttimislube saada pea võimatu. Loomakaitsjate seisukoht on aga, et kaitsealuste liikide küttimine lööb sassi loodusseadused ja põhjustab veelgi enam koduloomade murdmisi.

Küttimislube väljastab keskkonnaamet, kes lähtub keskkonnateabe keskuse ulukiseire osakonna ja jahiseltside esitatud loendusandmetest. Kiltsi Jahindusseltsi juhatuse liige Peeter Järvamägi ütles, et need andmed on adekvaatsed ja viimasel ajal on neid hakanud arvestama ka keskkonnaamet. Probleemiks nimetab ta hoopis loomakaitsjate, veelgi täpsemalt MTÜ Eesti Suurkiskjad tegevust. Sama MTÜ algatatud kohtuvaidluste tulemusena pandi 2021. aasta alguses seisma hundijaht. Tänavu 10. augustil peatati karujaht, mis kestab Eestis 1. augustist kuni 31. oktoobrini.

Järvamägi on veendunud, et nii huntide kui ka karude arvukust tuleks piirata, et taastuks loomade inimpelglikkus – hallivatimehed käivad taluhoovides koduloomi murdmas aina kartmatumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles