Viljapuud on tänavu lookas

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Perenaine Reet leiab, et rekordsaagi on tinginud mitu asja: oma osa on selles okste lõikamisel ja toestamisel, aga ka heal ilmal ja puu vanusel.
Perenaine Reet leiab, et rekordsaagi on tinginud mitu asja: oma osa on selles okste lõikamisel ja toestamisel, aga ka heal ilmal ja puu vanusel. Foto: Evelin Sammel

Aiapidajatel on käes parim aeg: lisaks aed- ja juurviljadele, mida maa kingib, on lookas viljapuud ja marjapõõsad. Seda eriti siis, kui aiakultuuride eest on hästi hoolt kantud.

Pildil ilutsev puu kasvab ühes koduaias Arknal. Tegu on noore, umbes seitsmeaastase ploomipuuga, mis varem pole ühelgi aastal nii lookas olnud. Kuidas see juhtus? “Vot ei tea, sest ploomipuu ei räägi minuga,” tunnistas aia omanik Reet.

Ometi pole ta ka käed rüpes istunud. Kevadel sai oksi lõigatud. Lausa nii palju, et süda tilkus verd, tunnistas naine. See oli vajalik, et puul jätkuks toitaineid ja jõudu saagi kasvatamiseks, noored puud võivad olla üsna intensiivse kasvuga. Teine aspekt on kindlasti ilm – õitsemise ajal oli soe ja mesilased tolmeldasid kenasti. Juba õite järgi oli näha, et saak tuleb korralik, peagi tuli okstele alla panna toed, sest muidu oleks need saagi all lihtsalt murdunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles