Akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen esineb Narvas

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kimmo Pohjonen esitab Narvas nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.
Kimmo Pohjonen esitab Narvas nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Festivalil Station Narva esineb laupäeval, 10. septembril maailmakuulus Soome akordioni-eksperimentaator Kimmo Pohjonen.

Kimmo Pohjonen saabub Eesti idapiirile soolokavaga, mis sisaldab nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.

Pohjoneni loomingus vahelduvad lüürilised ballaadid folkroki ja eksperimentaalmüraga ning tema esitluslaadi on võrreldud šamaanirituaaliga, mille kese on elektrifitseeritud viierealine akordion.

Ta on avaldanud alates 1990ndate keskpaigast üheksa täispikka sooloalbumit, tuuritanud üle ilma, trooninud Euroopa globaalmuusika edetabeli tipus, pälvinud oma loomingu eest Briti folgipiibli Songlines kriitikutelt maksimumpunkte ja Soome valitsuselt riikliku preemia multidistsiplinaarse kunsti kõrgetasemelise edendamise eest.

Pohjonen on teinud koostööd teiste seas Kronos Quarteti, löökpillimängija Pat Mastelotto ja King Crimsoni kitarristi Trey Gunniga. Tänavu kirjutas ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäevaks teose "Vabadus", andis Nargenfestivali raames Hiiumaal, Saaremaal ja Naissaarel edukad soolokontserdid ning esines Birgitta festivalil koos Tallinna Kammerorkestriga.   

"Narva on ka meile, soomlastele, ajalooliselt oluline linn,” ütles Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi. "Okupatsioon kaotas selle paljude mälust, kultuur on aga sild, millega taastame ühtekuuluvuse tunde. Nagu kevadel Tallinn Music Weeki avasõnades väga ilusasti öeldi: Euroopa algab Narvast. Seepärast on mul äärmiselt hea meel, et meil õnnestub koos heade partneritega tuua võimas Kimmo Pohjonen Narvasse."

Station Narva kontserdid toimuvad 9. ja 10. septembril ajaloolises Kreenholmi kvartalis kolmel laval. Festivali väljakuulutatud esinejad on Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazz'i trio Red Snapper ning Eesti artistid Mahavok, A-Rühm, Bert On Beats, margiiela, Meisterjaan, SUVE, PTF1987 ja IVI. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles