Päästeamet manitseb muinastulede ööl ohutult lõkkeid põletama

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Muinastuld tehes tasub meeles pidada ohutust. Pilt on illustreeriv.
Muinastuld tehes tasub meeles pidada ohutust. Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Laupäeva hilisõhtul tähistatava muinastulede öö eel paneb päästeamet kõigile südamele, et loodus on palava suve lõpuks kuiv ja lõketega tuleb seetõttu valvsalt ümber käia.   

"Kui tähistad täna muinastulede ööd, siis ära unusta, et selja taga on pikk põud ning loodus on endiselt kuiv. Et õhtu mööduks tuleohutult, ära lennuta taevalaternaid – need on ohtlikud nii loodusele, loomadele ka kui varale," kirjutab päästeamet sotsiaalmeedias. 

Eelistada tuleks väikest lõket, sest loodus on kuiv. Liiatigi tohib lõket teha vaid tuulevaikse ilma või nõrga tuulega. Et sädemed ei kanduks hoonetele ega taimestikule, tuleb arvestada tuule suunaga. 

Lõke peab jääma vähemalt 10–13 sammu kaugusele hoonetest, põlevmaterjalist ja metsast. Lõkkekoht ja selle ümbrus tuleb aga eelnevalt puhastada põlevast materjalist. Mõistlik on lõkkealust pinnast veega niisutada ja kividega piirata.

Lõkkes tohib põletada vaid puhast ehk immutamata puitu ning pappi ja paberit. Läheduses tuleks hoida nii tulekustuti kui ka ämber veega.

"Ära jäta lõket hetkekski järelevalveta," manitseb päästeamet ja lisab, et viimane kustutab tule.

"Hoiame merd, mis meid ühendab," seisab muinastulede öö kodulehel. "Süütame koos päikseloojangul randades ja jõgede kallastel lõkked, et tähistada muinastulede ööd. Sel aastal mereäärseid lõkkeid süüdates mõtleme neile, kes vabaduse eest on oma elu ohverdanud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles