Kahes vallas käivituv vanemlusprogramm õpetab targemalt lapsi kasvatama

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Enam kui 30 riigis rakendatav vanemlusprogramm aitab kokkuvõttes nii vanemaid kui ka lapsi.
Enam kui 30 riigis rakendatav vanemlusprogramm aitab kokkuvõttes nii vanemaid kui ka lapsi. Foto: @muddlethroughmummy/Caters New

Septembrist käivitub Vinni vallas neli kuud kestev vanemlusprogramm "Imelised aastad", mis annab 2–8-aastaste laste vanematele tuge ja teadmisi laste kasvatamisel. Programmiga saab liituda ka Tapa vallas, seal on õpe venekeelne.

Programmiga liitumiseks tuleb võtta ühendust vastava piirkonna lastekaitsetöötajaga. Rohkem infot leiab programmi kodulehelt, kus on kirjas ka kõik programmiga liitunud omavalitsused ja vajalikud kontaktandmed.

Programmis käsitletakse muu hulgas toimetulekut esmaste käitumisprobleemide, agressiivse käitumise, hüperaktiivsuse ilmingute ja hajutatud tähelepanuvõimega lastega. Koolitusel õpitakse kehtestama piire ja reegleid, julgustama ja tunnustama last, õpetama teda toime tulema tugevate tunnetega ja palju muud. Programmi tulemusel peaks lastel paranema probleemide lahendamise, eakaaslastega suhtlemise, enese väljendamise ja kehtestamise oskus ning õpiedukus.

Koolitus toimub kord nädalas väikeses, 14-liikmelises grupis kas mõne tööpäeva õhtul või nädalavahetustel. Kokku on programmis 16 kohtumist, üks kohtumine kestab kaks kuni kaks ja pool tundi.

Ameerika kliinilise psühholoogi professor Carolyn Webster-Strattoni loodud "Imelised aastad" on tõenduspõhine programm, mis kasutusel Ameerika ühendriikides ja Euroopas juba ligi 30 riigis. Oodatud on nii lastevanemad kui ka vanavanemad ja teised last kasvatavad täiskasvanud. Eestis korraldatud mõjuuuring näitas, et kui enne koolituse algust oli lastevanemate hinnangul käitumisprobleeme 59 protsendil lastest, siis koolituse lõpuks oli see näitaja 19 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles