Uimastikahjude vähendamise keskus Rakveres saab peagi aastaseks

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Uimastite tarbimine on probleem, millest välja paistab tihti vaid jäämäe tipp. Foto illustreeriv.
Uimastite tarbimine on probleem, millest välja paistab tihti vaid jäämäe tipp. Foto illustreeriv. Foto: Madis Veltman

Alates mullu detsembrist tegutseb Rakveres, täpselt Turu kaubamaja vastas üle tee, kahjude vähendamise keskus Convictus, mis on loodud selleks, et abistada uimastisõltlasi ja nende lähedasi. 2002. aastal loodud keskuse alaline vastuvõtupunkt oli varem avatud vaid Tallinnas.

Koostöös tervise arengu instituudiga loodud mittetulundusühing pakub tasuta nõustamist, aitab täita taotlusi toetuste ja teenuste saamiseks, samuti taotleda ID-kaarti või elamisluba. Kord kvartalis tehakse HIV ning B- ja C-hepatiidi kiirteste ning sagedasemad külastajad saavad sealt isegi riideabi ja toidupakke.

Sisuliselt tegeleb Convictus samade asjadega, millega on ametis perearstid ja kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajad. Kohati vahendavad nad ka teenusi, näiteks aitavad inimesi elukohaotsinguil, fookus on aga just uimastitarvitajatel. Nõnda annab Convictuse tegevus panuse ka teenuste kättesaadavusse, vähendades näiteks psühholoogide ja perearstide ooteaegu ning töökoormust. Kahjude vähendamise eest seisjad on seda meelt, et pikemas perspektiivis luuakse tervemat ühiskonda, nii et vähenema peaks ka politsei töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles