Arvo Pärdi päevad toovad Rakveresse vanamuusikaansambli Hortus Musicus

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Vanamuusikaansambel Hortus Musicus.
Vanamuusikaansambel Hortus Musicus. Foto: Jaan Männik

Täna algavad Nargenfestivali raames taas Arvo Pärdi päevad. Kümne erineva kavaga 18 kontserti toimuvad kirikutes ja kontserdisaalides üle Eesti kuni 11. septembrini, mil Arvo Pärt saab 87-aastaseks. Rakvere Kolmainu kirikus esineb päevade raames 10. septembril vanamuusikaansambel Hortus Musicus.

Pärdi päevade esimesed kontserdid toimuvad sel nädalavahetusel Tallinna Jaani kirikus, Pärnu Eliisabeti kirkus ja Tartu Pauluse kirikus. Rakveres tuleb esitusele kava "Aegade sild", millega Hortus Musicus tähistab ühtlasi oma 50. tegutsemisaastat. Pärdi päevade raames jõutakse 12 kontserdipaika, esimest korda toimub kontsert ka Narvas.

Pärdi päevadega soovib Nargenfestivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste pöörata pilgud ja südamed Ukraina rahva poole, öeldes: ""Päästke meie hinged" – nõnda palume seekord Pärdi päevadel iga kontserdi ja iga teosega. Sellel aastal vapustas mind ja mu kolleege vene õigeusu kirikupea soosiv suhtumine Vene riigi sõjategevusse. Arvo Pärt ütles sõja esimestel päevadel Ukraina sõpradele muu hulgas nii: "Meile on jäänud vaid klomp kurgus ja pisarad ja palved. Sõnad on hakanud kaotama oma tähendust. Andke meile andeks …" Kui neid ridu lugesin, meenus mulle kunstnik Raul Meele graafiline teos "Eesti kirjad", millel on tekst "SAVE OUR SOULS". Me tunneme kaasa Ukraina rahvale, ukrainlaste tragöödia on meie kõigi tragöödia."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles