Täna on puhta õhu päev

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Niiske kütusega kütmine ja olmejäätmete põletamine koduahjudes suurendab õhusaastet.
Niiske kütusega kütmine ja olmejäätmete põletamine koduahjudes suurendab õhusaastet. Foto: Marko Saarm

Kolmapäeval on ÜRO keskkonnaprogrammi ellu kutsutud ülemaailmne puhta õhu päev. Ka Eesti keskkonnaagentuur kutsub sel puhul kaasa mõtlema, kuidas muuta oma igapäevelu nii, et õhusaastet tekiks vähem.

Kui Eestis saab öelda, et siinne õhukvaliteet on pigem hea, siis Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on esile toonud, et 99 protsenti maa elanikest puutub oma elu jooksul kokku saastunud õhuga. Praegu peetakse õhusaastet suurimaks terviseriskide põhjustajaks kogu maailmas.

Iga päev saab mõjutada õhukvaliteeti, kui võimalusel eelistada jalgsi ja rattaga liikumist, pikematel sõitudel kasutada ühissõidukeid ning püüda ühildada mitu autosõitu. Võimalusel tuleks eelistada ökomärgistusega tooteid ning jälgida, millises seisukorras on küttekolded ja millist kütust kasutada.

Keskkonnaportaalist saab lugeda värsket, 2022. aasta Eesti õhukvaliteedi aruannet, mis annab ülevaate Eesti õhukvaliteedist, peamistest saasteainetest ja nende mõjust inimese tervisele, heiteallikatest ning õhusaaste trendidest. Viimasel kümnendil on Eesti välisõhu kvaliteet oluliselt paranenud, kuid saasteainete lõikes on muutused küllaltki erinevad. Ülevaade valmis koostöös keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti, keskkonnaagentuuri ja OÜ-ga Keskkonnauuringute Keskus.

Puhta õhu päeva tähistatakse ÜRO keskkonnaprogrammi algatusel alates 2019. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles