Arhitektuurimuuseum pühendab retke Leila Pärtelpojale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Leila Pärtelpoja elutöösse kuulub mitme Lääne-Virumaa mõisa kauniks loomine.
Leila Pärtelpoja elutöösse kuulub mitme Lääne-Virumaa mõisa kauniks loomine. Foto: Peeter Langovits

Eesti arhitektuurimuuseum tähistab kaheksanda Avatud Majade ekskursioonide hooaja avaüritusega legendaarse Eesti sisearhitekti ja ajalooliste interjööride taastamise eeskuju Leila Pärtelpoja 95. sünnipäeva. 

Arhitekti tähtpäeva puhul külastatakse 1. oktoobril tema kujundatud interjööre Kolga, Palmse, Sagadi ja Järlepa mõisas. Avatud Majade väljasõit on mõtteline järg 16. septembril toimuvale Eesti Sisearhitektide Liidu seminarile Leila Pärtelpoja auks.

Arhitektuurimuuseumi korraldatud ekskursioonil kõneldakse 17. septembril 95-aastaseks saava Leila Pärtelpoja elutööst arhitektuuriajaloolase Ants Heina ning Leila Pärtelpoja tütre sisearhitekt Kadri Pärtelpoja selgituste ja mälestuste kaudu.

Vaadatakse videoid, kus Leila Pärtelpoeg kommenteerib oma tehtut Sagadis ja Palmses ning kõneleb mõisainterjööridest ka laiemalt.

Leila Pärtelpoeg on tuntud ning tunnustatud eesti sisearhitekt ja pedagoog, ajaloolise mööbli spetsialist. Tema kuue aastakümne jooksul tehtud tööde seas on lisaks mõisatele riigikogu istungite saal ja Toompea loss, Tartu ülikooli aula ja ülikooli kohvik, teaduste akadeemia raamatukogu interjöör. Pärtelpoeg lõi interjööri mitmele söögikohale, näiteks restoranile Vana Toomas, Mündi baarile, kohvikule Gnoom ja restoranile Nord. Eesti sisearhitektuuriloos on olulisel kohal Tallinna raekoja sisekujundus. Leila Pärtelpoeg on kujundanud Lääne-Virumaal veel Rägavere mõisa (koos Tiit Hanseni ja C. Tammega), samuti Vihula mõisa jääkeldri külarestoraniks ja tagamõisa hotelliks (koos Urmas Arikesega).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles