Kadunud seinte lugu: Grafiti Rakveres ja Lääne-Virumaal

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Kadunud seinte lugu.
Kadunud seinte lugu. Foto: 14 X Erakogu, Shutterstock, Montaaž

Mina pole kunagi olnud grafiti joonistaja. Olen aga näinud, millise entusiasmiga loodi seda 2000-ndate alguses ka Lääne-Virumaal, ja hiphopi austajana olen seinale lastud värvilistest piltidest alati lugu pidanud. Kui need on ilusad. Ajaga on paljud seinad kadunud, samuti on tänavakunst ja selle kohta käivad hinnangud muutunud. Meenutagem korraks.

Eestis on grafitit loodud muidugi ka juba 80-ndatel, esimeseks kuulsaks kirjutajaks peetakse Ülo Kiplet, kes kritseldas kuulsat lauset "Haiguste ravi, kontrollitud". Aga taasiseseisvumise järel hakkas ka meil kanda kinnitama läänemaailmas juba aastakümneid levinud grafiti. Selle loomisel oli võetud snitti USA-s väljaarenenud stiilidest, ja mis kõige tähtsam – see oli osa hiphopi kultuurist. Seega alustasid selle loo kangelased (või antikangelased) joonistamist 1990-ndate keskel või 2000-ndate alguses.

Murranguline oli aasta 2001 – siis hakati ka Eestis müüma Hispaanias toodetud Montana aerosoolvärve, mille jõulisem surve ja purgi vahetatavad otsikud võimaldasid seinale lasta erinevaid kontrollitud jooni. 90-ndatel toodi Montanasid välismaalt, näiteks Soomest ja Rootsist. Ja kui juba oli mõni, siis otsikuid sai pikalt taaskasutada ja keerata otsa tavalistele purkidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles