Appi! Mida ma lapsele hommikul süüa teen?

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Kadi Truus valmistab lapsele hommikuks muna leiva sees ja küpsise-kohupiima maiust.
Kadi Truus valmistab lapsele hommikuks muna leiva sees ja küpsise-kohupiima maiust. Foto: Dmitri Kotjuh

“Mul ei ole kõht tühi!”, “Mulle ei maitse see toit!”, “Mul ei lähe midagi alla!” – küllap on need fraasid paljudele lastevanematele koolihommikutest tuttavad. Ometi teame kõik, et söömata ei tohi last kooli saata, sest muidu ei suuda ta õppetööle keskenduda ning talle ei jää õpetaja jutust midagi meelde.

Toitumisterapeut Kat­ri Merisalu soovitab lastevanematele esimese asjana suruda hommikul lastele pihku klaas vett või jahedal ajal kruus sooja teed. “Hommikul ärgates peaks esimese asjana jooma vett, kuna keha on olnud veeta umbes kümme pikka tundi,” põhjendas ta. “See on esimene samm, mis äratab organismi.”

Üksnes joomisega ei tohiks Merisalu ütlust mööda siiski piirduda. Oluline on ka täisväärtuslik hommikusöök. Päeva esimene eine lükkab käima öösel aeglustunud ainevahetuse, toidab keha ja pead ning annab õppimiseks vajalikku energiat. Laps, kes läheb kooli tühja kõhuga, kipub olema väsinud, kergesti ärrituv ja rahutu. Ta ei suuda keskenduda õppetööle ega jätta õpetaja selgitusi meelde. Merisalu rõhutas, et ainult võileib, magus kohuke või hommikusöögihelbed esimeseks toidukorraks ei sobi. “Helvestes ja kohukestes leidub sageli peidetud suhkrut, glükoosi-fruktoosisiirupit ja töödeldud rasva – kõik need ained mõjuvad lapse tervisele halvasti,” selgitas ta. “Rafineeritud valge suhkur viib kehast välja mineraalaineid ja kaltsiumi, nõrgestab immuunsüsteemi ning soodustab ülekaalu – tegemist on lihtsate süsivesikutega, mis tõstavad vere glükoosisisaldust liiga kiiresti ega tekita täiskõhutunnet.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles