Millal jõudsid eestlaste toidulauale pelmeenid? Aga kartulisalat?

Copy
Tänapäevast eesti toitu iseloomustab avatus maailmaköögi maitsetele ja kosmopoliitne toorainete, retseptide ja menüüde kombineerimine.
Tänapäevast eesti toitu iseloomustab avatus maailmaköögi maitsetele ja kosmopoliitne toorainete, retseptide ja menüüde kombineerimine. Foto: Arvo Meeks

Septembris tähistame Eesti toidu kuud. Toiduajaloolane Anu Kannike heidab pilgu ajalukku ja räägib möödunud 70 aasta näitel, millal jõudsid eestlaste toidulauale borš ja pelmeenid, mis põhjusel kehtestati kunagi Eestis üleriigiline kalapäev ning milliseid toiduaineid võis leida nn Brežnevi pakikestest.

60-ndatel jõuab eestlaste pidulauale kartulisalat

Toiduajaloolase Anu Kannikese sõnul tegi Eesti toiduainetööstus 1960. aastate alguses kiire arengu. "Kohaliku toidutööstuse kaubavalik laienes, müügile tulid Põltsamaa kange sinep, kvaliteetne majonees ja tuubimarmelaad Kosmos, millest valmistati kodustes majapidamistes morssi. Tänu kvaliteetsele majoneesile jõudis pidulauale ka kartulisalat," rääkis ta.

Tagasi üles