Kuidas suhtud sina hunti, karusse ja ilvesesse?

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Keskkonnaagentuuri ulukiseiretöörühma rajakaamera salvestab vahel ka päris toredaid kaadreid.
Keskkonnaagentuuri ulukiseiretöörühma rajakaamera salvestab vahel ka päris toredaid kaadreid. Foto: Keskkonnaagentuur

Baltimaades käivitatud ühisuuring kutsub 15-aastaseid ning vanemaid inimesi vastama veebiküsitlusele, et selgitada meie suhtumist suurkiskjatesse. Uuringu tulemusi võrreldakse eelmise samasuguse uuringu tulemustega, mis tehti aastatel 2003–2006.

Suurkiskjad kui vastuolulised liigid tekitavad inimestes vastavalt ka äärmuslikke tundeid. Lisaks viib nende elutegevus nad sageli konflikti inimesega, seetõttu on nende kaitse ja ohjamise kavandamisel oluline teada nendega eluruumi jagavate inimeste arvamust. 

Mõni küsimus puudutab suurkiskjate kõrval šaakalit, ja kuigi tegemist ei ole suurkiskjaga, võib šaakalipopulatsiooni edasine kasv eelnimetatud liikide majandamist mõnevõrra mõjutada. Samal põhjusel on mõnda küsimusse lisatud ka sõralised.

Vastajad aitavad kaasa suurkiskjate teaduspõhisemale majandamisele ning konfliktide vähendamisele suurkiskjate ja inimese vahel.

Uuringut korraldavad Tartu ülikooli terioloogia õppetool, Eesti maaülikooli metsanduse ja metsaökoloogia õppetool, Läti riiklik metsauuringute instituut "Silava" ning Leedu loodusuuringute keskus. Küsitlus on anonüümne.

Uuringu tulemustest antakse avalikkusele teada meedia vahendusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles