Terviseamet hoiatab sooja vee temperatuuri alandamise eest

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Dušš.
Dušš. Foto: Toomas Huik

Kui mitmes korteriühistus on elanikel energiakriisis tekkinud mõte alandada sooja vee temperatuuri, siis terviseamet palub kinni pidada sätestatud piirmääradest, sest vastasel juhul võib veevarustussüsteemis hakata vohama legionella bakter.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna juhataja Leena Albrehti sõnul loob sooja vee temperatuuri reguleerimine torustikus soodsad tingimused legionella levikuks. Tegemist on ägeda kuluga bakteriaalse päritoluga nakkushaigusega, mis 5–15 protsendil juhtudest lõppeb surmaga. "Energia säästmine peab olema mõistlik. Pigem tasub lühendada duši all käimise aega kui muuta veetrassi temperatuuri, mis omakorda võib kaasa tuua bakteri säilimise ja paljunemise veevärgis," selgitas ta. 

Albrehti sõnul paljuneb bakter veetemperatuuril +20 kuni +45 kraadi ega paljune temperatuuril alla +20 ning üle +60 kraadi. "Seetõttu on oluline, et soojaveesüsteemis oleks vee temperatuur vahemikus 50–60 kraadi ja külma vee temperatuur mitte kõrgem kui 25 kraadi, soovitavalt 20 kraadi," selgitas ta ja lisas, et samadest vahemikest on soovitatav lähtuda ka neil, kellel on oma boiler või muu olmevee soojenduse süsteem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles